• home
 • Handmixers
 • De beste handmixer van 2023: de top 9 volgens de Keukenexpert

De beste handmixer van 2023: de top 9 volgens de Keukenexpert

de beste handmixer overzicht

Als thuisbakker is een handmixer je beste vriend. Met een handmixer kun je beslag maken, slagroom kloppen en deeg kneden. Met extra accessoires kun je sommige handmixers ook gebruiken als blender of staafmixer. 

Wil je een handmixer kopen? In dit blog vertelt de Keukenexpert wat de beste handmixer van 2023 is. 

Onze 9 favoriete handmixers

Dit overzicht is samengesteld door het team van de Keukenexpert. Bij het samenstellen van de top 9 handmixers hebben we diverse bronnen gebruikt: online reviews en beoordelingen op websites van aanbieders en testuitslagen van onafhankelijke partijen zoals de Consumentenbond. En we hebben een aantal producten zelf getest. 

 • KitchenAid 5KHM9212EER
 • Philips Viva Collection Mixer HR3741/00
 • AEG SM3300 Handmixer inclusief mengkom
 • Bosch MFQ36440 ErgoMixx Handmixer (+blender)
 • Braun MultiMix 5 HM5107WH
 • Philips Viva Collection Mixer HR3745/00
 • Inventum CHM425B
 • SMEG HMF01RDEU 
 • KitchenAid 5KHMB732EAC (draadloos)

KitchenAid 5KHM9212EER

Naast dat de KitchenAid handmixer er fantastisch uitziet, is het ook een fijn keuken-apparaat. De mixer heeft 9 snelheden en is voorzien van een soft-start. Dit zorgt voor een precieze bediening. Het voorkomt ook spatten, of dat de mengkom overloopt. Handige functie, dus. 

Deze mixer is geschikt voor alle soorten ingrediënten: kneed deeg met de bijgeleverde deeghaken of klop slagroom met de bijgeleverde roestvrijstalen turbokloppers. Langzaam roeren of snel kloppen, deze KitchenAid handmixer doet het voor je.

Deze mixer heeft een krachtige en efficiënte motor waarmee je maximale controle hebt op elke snelheid. De mixer is makkelijk te hanteren en is erg comfortabel dankzij de zachte handgreep. 

De mixer wordt geleverd inclusief twee turbokloppers, een 16-draadgarde, een mengstaaf, twee kneedhaken en een katoenen opbergzak. Deze mixer van KitchenAid is verkrijgbaar in zwart, rood, crème en zilver. 

Philips Viva Collection Mixer HR3741/00

De Philips Viva Collection Mixer HR3741/00 is geschikt voor het mixen van allerlei soorten beslag. Het is een compacte en handzame mixer en wordt geleverd met kneedhaken en klopgarden. De garden worden gebruikt om luchtig cakebeslag te maken, eieren en slagroom te kloppen of pannenkoekenbeslag te maken. De kneedhaken worden gebruikt om zwaardere ingrediënten te mixen, denk aan pizzadeeg of brooddeeg.

De Philips Viva beschikt over 5 krachtige standen en een turbofunctie. Je kunt zelf kiezen met welke snelheid je het beslag klopt of het deeg kneedt. De gardes en kneedhaken kunnen in de vaatwasmachine, dat scheelt bij het opruimen. 

AEG SM3300 Handmixer met mengkom

Deze AEG handmixer staat al jaren in de top 10. Hoe dat komt? De mixer is goedkoop en is voorzien van een handige mengkom waar je de mixer op kunt klikken. Hierdoor maak je er als het ware een keukenmachine van. Dit is een groot voordeel, tijdens het bakken houd je je handen vrij. De meegeleverde mengkom is van roestvrijstaal en heeft een inhoud van 3,5 liter, je kunt dus grote hoeveelheden beslag in een keer maken. Bovendien is de mixer voorzien van een stevige motor van 350 Watt, daardoor kun je hem laten draaien zonder dat je bang hoeft te zijn dat de motor doorbrandt.

De mixer wordt geleverd met gardes en deeghaken, je kunt er alle soorten deeg en beslag mee maken. Alle onderdelen kunnen in de vaatwasser. 

Bosch MFQ36440 ErgoMixx Handmixer (+blender)

Zoek je een eenvoudige en degelijke handmixer? Dan is de Bosch MFQ36440 de handmixer die je zoekt. De mixer is voorzien van een krachtige motor met een vermogen van maarliefst 450 watt. Dankzij de 5 verschillende mix-standen en extra turbofunctie kun je diverse ingrediënten roeren, kloppen, kneden en pureren. 

De mixer heeft twee gardes, twee kneedhaken en een blendervoet. Verder wordt er een afsluitbare mengbeker meegeleverd. Na gebruik berg je het snoer gemakkelijk op in het apparaat en neemt de handmixer dus niet veel ruimte in beslag.

Braun MultiMix 5 HM5107WH

De Braun MultiMix 5 is de geüpgradede versie van de populaire Braun MultiMix 3. De MultiMix 5 is duurder dan de 3, maar we vinden het verschil in kwaliteit zo groot, dat het de hogere prijs meer dan waard is. Ten eerste is het vermogen een stuk hoger: 750 tegenover 500 Watt. Hierdoor kan de MultiMix 5 zware taken aan. Daarnaast zijn de accessoires van de MultiMix 5 van rvs in plaats van plastic. 

Vergeleken met andere handmixers heeft de MultiMix 5 een groot voordeel: er zit een staafmixervoet bij. Hierdoor kun je deze mixer ook gebruiken om bijvoorbeeld soep te pureren. Door het handige design kun je de mixer stabiel op het aanrecht zetten, zonder dat-ie omvalt.

Philips Viva Collection Mixer HR3745/00

De Philips Viva Collection Mixer HR3745/00 is de uitgebreide uitvoering van de HR3741/00 hierboven. Toch staat deze lager dan de standaardversie, omdat we het prijsverschil relatief hoog vinden voor wat je extra krijgt. Deze mixer komt met een opzetstuk en een mengkom. Verder is dit apparaat hetzelfde als de andere mixer van Philips: 450 Watt, 5 standen en inclusief kloppers en deeghaken.

Wil je graag een Philips-mixer met mengkom? Dan is deze mixer ideaal voor jou. Let er wel op dat deze mengkom niet van rvs is, maar van plastic. Daardoor is deze mengkom vooral geschikt als je niet bakt met sterke kleurstoffen of smaken. Als je wel een Philips-mixer wilt, maar niet per se een mengkom nodig hebt, dan past de HR3741/00 wellicht beter bij je wensen. 

Inventum CHM425B

De Inventum CHM425B is een prima handmixer voor basis-mixwerk. Het is veruit de goedkoopste mixer van onze top 10. Uiteraard merk je dat ook aan de kwaliteit: de mixer voelt een beetje plastic-achtig aan en het maximale vermogen is slechts 250 Watt. 

Positief aan deze Inventum-mixer is dat het apparaat 5 standen heeft. Je krijgt er ook klopgardes en deeghaken bij. Deze mixer is perfect voor bijvoorbeeld cakebeslag en het kloppen van slagroom. Voor het zware werk kun je beter een iets duurdere mixer kopen, maar voor een zacht prijsje hoef je met de Inventum niet meer handmatig te kloppen en te mixen. 

SMEG HMF01RDEU 

Deze handmixer is perfect voor liefhebbers van design. SMEG is uiteraard een prachtig merk. Ook deze rode mixer ziet er fantastisch uit. De handmixer van SMEG heeft 9 snelheidsstanden en een turbofunctie, voor bijvoorbeeld slagroom. De turbofunctie schakel je in door de plus-knop ingedrukt te houden. Op het led-scherm kun je zien hoelang je aan het kloppen of mixen bent – dat scheelt weer een extra timer zetten.

Bij de SMEG-mixer zitten uiteraard extra accessoires: Draadgardes, platte gardes en deeghaken. Ook zit er een stoffen beschermhoes bij, zodat je de accessoires mooi kunt opbergen. De accessoires kunnen gewoon in de vaatwasser. De snelheid wordt langzaam opgebouwd door de ingebouwde smooth-start-functie. Je hoeft je daardoor geen zorgen te maken om spetters. 

De KitchenAid 5KHMB732EAC – Draadloze mixer

Dit is de enige draadloze mixer in ons lijstje. Deze KitchenAid heeft een retro look en heeft 7 standen, je kunt de klop-snelheid makkelijk afstemmen op de ingrediënten.  Als je deeg wilt kneden gebruik je een langzame stand, en je gebruikt een snelle stand voor het kloppen van slagroom.

Doordat de mixer draadloos is ben je niet gebonden aan een stopcontact, daardoor heb je veel bewegingsvrijheid. Vooral handig als je een grote keuken hebt. Met een volle accu maak je tot wel 200 koekjes, de handmixer is voorzien van een batterij-lampje dat aangeeft wanneer de batterij bijna leeg is. Over het design is goed nagedacht, dankzij het staande ontwerp til je de kloppers op wanneer je het apparaat op het aanrecht zet. Dit voorkomt knoeien. De draadloze handmixer wordt geleverd met vaatwasserbestendige kloppers. Hij is compact en eenvoudig te gebruiken. 

Waar kun je een handmixer voor gebruiken?  

Heb je ooit eiwitten of slagroom met de hand geklopt? Ingrediënten met de hand kloppen wordt meestal niet ervaren als het leukste klusje. Daar komt de elektrische-handmixer om de hoek kijken. Een handmixer, mixer of klopper neemt je al het werk uit handen. Nou ja, je hoeft alleen de mixer vast te houden. 

Handmixers werken dus elektrisch, je hebt dus stroom nodig om de mixer te gebruiken. De meeste mixers hebben verschillende standen (snelheden). Door de mixer op een lage snelheid te starten voorkom je dat de ingrediënten uit de kom vliegen of spatten. 

Een handmixer gebruik je altijd in combinatie met een kom, bak of schaal waarin je de ingrediënten mengt. Afhankelijk van de ingrediënten die je gaat mengen maak je gebruik van de meegeleverde gardes of kneedhaken.

Een handmixer wordt vaak gebruikt voor:

 • beslag maken
  • pannenkoekenbeslag
  • cakebeslag
 • slagroom kloppen
 • eiwitten kloppen
 • deeg kneden
  • brooddeeg
  • pizzadeeg
  • koekjesdeeg

Waar moet je op letten als je een handmixer gaat kopen? 

Als je van plan bent om een handmixer te kopen zijn er een paar punten waar je op moeten letten. 

 • het vermogen van de mixer
 • de bijgeleverde accessoires en hulpstukken 
 • het geluidsniveau
 • de prijs

Voor het vermogen en bijgeleverde accessoires van de mixer geldt: wil je de mixer alleen gebruiken om slagroom en beslag te kloppen? Of wil je ook zwaarder deeg maken? Om zwaarder deeg te maken heb je deeghaken nodig, bovendien is het in dat geval handig om een mixer met een hoger vermogen te kopen. Voor het kloppen van slagroom, eiwitten of beslag is een vermogen van 300-400 watt voldoende. Om deeg te maken heb je een vermogen van 500 watt nodig.  

Wanneer is een handmixer een goede keus? 

Laten we vooropstellen: een handmixer komt altijd van pas. Maar als je een fanatieke thuisbakker bent is een keukenmachine misschien een betere investering. Een keukenmachine biedt simpelweg meer mogelijkheden.  

De belangrijkste verschillen tussen een keukenmachine en handmixer zijn dat een keukenmachine volautomatisch werkt, meer vermogen en een grotere mengkom heeft.

Een handmixer neemt je het zware werk uit handen, maar je moet wel de mixer en mengkom vasthouden. Dus: bak je regelmatig, maak je kleinere hoeveelheden, vind je het niet erg om handmatig te mixen? Dan is een mixer een goede keus.

Dit artikel is geschreven door Keukenexpert