Wat kun je met een staafmixer?

overzicht van staafmixers

Met een staafmixer pureer je snel en makkelijk verschillende ingrediënten. Hoe de staafmixer werkt en welke soorten varianten er zijn, lees je in dit blog.

Wat is een staafmixer? 

Een staafmixer is een relatief compact apparaat waarmee je eten pureert. Er zijn veel verschillende soorten staafmixers, maar de vorm is in alle gevallen hetzelfde: een staaf met aan de onderkant vlijmscherpe mesjes. Hiermee pureer je bijvoorbeeld soepen, sauzen, en alles wat daarop lijkt. Staafmixers zijn simpel in gebruik en je bergt ze na gebruik gemakkelijk op. Dit apparaat past echt in elke keuken!    

Verschillende soorten staafmixers

In essentie is elke staafmixer een staaf met mesjes aan de onderkant. Toch zijn er allerlei verschillende uitvoeringen. 

De basisvarianten bestaan uit één geheel en hebben maar één set mesjes. Die zijn vooral geschikt wanneer je van plan bent om af en toe eens een soep of pastasaus te pureren. De luxere varianten hebben vaak een verwisselbaar opzetstuk. Dan heb je naast mesjes bijvoorbeeld ook een opzetstuk met garde.

Voordelen van een staafmixer

Ten eerste: een staafmixer is de perfecte keukenhulp voor de beginnende kok. Heb je al een foodprocessor aangeschaft met alles erop en eraan? Dan heb je niet zo heel veel aan een staafmixer. Maar woon je voor het eerst op jezelf, ben je net uit je studentenhuis verhuisd, of zet je je eerste echte kookstappen? Dan is een staafmixer een ideale investering. 

Daarnaast neemt een staafmixer weinig ruimte in beslag: dankzij de langwerpige vorm berg je hem makkelijk op. Ideaal voor kleine of volle keukens. 

Weet je niet zeker of je keukenaccessoires überhaupt veel gaat gebruiken tijdens het koken en bakken? Dan is een staafmixer een goede eerste optie, omdat ze meestal relatief goedkoop zijn. Zo kun je proberen of het wat voor je is. Ben je fan? Dan hebben de meeste staafmixers een ruim aanbod in verwisselbare opzetstukken. Zo kun je de mogelijkheden altijd nog uitbreiden.  

Waar moet je op letten als je een staafmixer koopt? 

Net als bij andere keukenaccessoires is het belangrijk om van tevoren te bedenken waarvoor je je nieuwe staafmixer wilt gebruiken. Dit heeft namelijk invloed op welk vermogen de machine moet hebben. 

Wil je af en toe een soepje of wat fruit pureren? Dan is een laag wattage prima. Maar wil je ook een notenpaté kunnen maken, of ga je elke dag met het apparaat in de weer? Kies dan voor een hoger wattage, zodat je het maximale uit de motor kunt halen. 

Bedenk daarnaast of je genoeg heb aan een vast opzetstuk, of dat je liever meerdere functies hebt. Met verwisselbare opzetstukken kun je veel meer, maar met een vast opzetstuk zet je ook al snel een heerlijke soep of saus op tafel. Check voor een uitgebreid overzicht onze top 8 beste staafmixers!

Dit artikel is geschreven door Rebekka