Wat kun je met een blender?

toepassingen van een blender

Wat kun je met een blender?

Een blender is voor de meeste mensen een van de eerste keukenapparaten die ze aanschaffen. Met een blender pureer je sappen en sauzen. In dit blog vertellen we je alles over wat een blender verder allemaal kan en welke soorten blenders je kunt vinden. 

Wat is een blender?

Een blender is een makkelijk te bedienen apparaat: met één druk op de knop pureer je al je ingrediënten tot een dikke smoothie of soep. Je bedient de blender via het onderstuk, waar ook de motor in zit. Het bovenstuk is een beker van hard plastic of glas. De beker kun je eraf halen, zodat je de inhoud zo in een glas of pan giet. Afhankelijk van het type blender maak je er zelfs cocktails of babyvoeding mee.   

Verschillende soorten blenders

De basis van elke blender is pureren. De meeste blenders kunnen zelfs meer dan dat, zodat je altijd eentje kunt vinden die precies bij jouw behoeften past. 

Zo kun je met een powerblender ijsblokjes of bevroren fruit pureren, dankzij het vermogen van 1.200 watt of meer. Doordat de ijzersterke motor zelfs de hardste ingrediënten pureert, kun je onbeperkt blenderen. Superhandig! 

Bij een vacuümblender ligt de focus op het behoud van vitaminen en mineralen. Voordat het apparaat gaat blenden, wordt alle lucht uit de kan gezogen. Daardoor oxideren de ingrediënten niet. Zo krijg je een extra verse en gezonde smoothie. 

Als je van plan bent om vooral soepen te maken, kies dan voor de soepmaker. Dit type blender heeft een kookelement, die de koude ingrediënten opwarmt tot een volwaardige soep.  

Ben je vaak weg of altijd druk? Kies dan voor een blender to go. De mengbeker heeft een deksel, zodat je onderweg van je drankje kunt genieten in plaats van aan de ontbijttafel. 

Voor de technologie-liefhebbers bestaat er zelfs een smart blender, die je via bluetooth op afstand kunt bedienen met je telefoon. Met de bijbehorende app kun je verschillende recepten opzoeken en het apparaat eenvoudig goed instellen per recept.  

Voordelen van een blender

Een blender is eenvoudig in gebruik. Je kunt dus (bijna) gedachteloos voor de ochtendkoffie al een gezonde smoothie maken. Bovendien heeft een blender geen scala aan accessoires – dat scheelt ruimte in je keukenkastjes. Het onderste deel met de motor berg je makkelijk op, en de mengbeker functioneert ook als gewone maatbeker. 

Wil je liever wel een multifunctioneel apparaat? Dat is geen probleem: sommige blenders kun je uitbreiden met accessoires, zoals een citruspers of hakmolen. 

Waar moet je op letten als je een blender koopt?

Houd er rekening mee dat een blender pureert. Hierdoor is het eindproduct vrij dik. Je blendt gemakkelijk een heerlijke smoothie, maar heldere sinaasappelsap zit er niet in.

Daarnaast is het belangrijk om te checken voor welke functie de blender is gemaakt. Een blender to go is niet geschikt als soepmaker, en andersom. 

Ben je toch op zoek naar iets anders, zoals een apparaat dat sap perst of raspt? Lees dan ons blog over sapcentrifuges en slowjuicers. Is een blender in je keuken wel je droomapparaat? Check dan snel onze top 10 blenders!  

 

Dit artikel is geschreven door Rebekka