Wat kun je met een keukenweegschaal?

keukenweegschaal gebruiken bij het bakken

Je gebruikt een keukenweegschaal om ingrediënten te wegen. Zo weet je dat je altijd met de juiste hoeveelheden kookt of bakt. Welke verschillende soorten keukenweegschalen er zijn, lees je hier.  

Wat is een keukenweegschaal? 

Met een keukenweegschaal kun je makkelijk verschillende ingrediënten wegen. Dat spreekt misschien voor zich, maar lang niet elke keukenweegschaal is hetzelfde. Ben je op zoek naar een keukenweegschaal, maar weet je niet welke het beste bij je past? Lees dan dit blog en vind je nieuwe keukenmaatje!   

Verschillende soorten keukenweegschalen

Er zijn twee soorten keukenweegschalen: analoog en digitaal. In de basis doen ze hetzelfde, maar er is wel degelijk een verschil.

Bij een analoge keukenweegschaal plaats je ingrediënten in een bak bovenop het apparaat. Doordat deze bak naar beneden zakt, verplaatst de pijl waar je het gewicht van af kunt lezen. Analoge keukenweegschalen zijn lekker retro, ook qua looks. Ze staan daardoor extra leuk in je keuken.

De digitale keukenweegschaal werkt op batterijen en is iets nauwkeuriger dan de analoge variant. Digitale weegschalen zijn compact en hebben geen speciale bak. Je kunt dus elke beslagkom of maatbeker gebruiken om je ingrediënten te wegen. Vrijwel alle digitale keukenweegschalen hebben een tarra-functie. Hiermee reset je het gewicht naar 0 zodra je er een kom op zet. Zo wordt het gewicht van de kom niet meegerekend en zie je alleen het gewicht van de ingrediënten gemeten. Dat scheelt weer rekenwerk! 

Voordelen van een keukenweegschaal

Een keukenweegschaal is een praktische keukenaccessoire. Dit onmisbare apparaat komt vooral van pas als je precies de juiste hoeveelheden van bepaalde ingrediënten nodig hebt. Een schepje te veel of te weinig kan sommige gerechten maken of breken. Vooral bij het bakken heb je precieze hoeveelheden nodig. Maar ook als je kookt wil je een recept soms perfect kunnen volgen.  

Het voordeel van een analoge keukenweegschaal is dat die ook echt leuk in je keuken staat. Dan laat je zien dat je van een praktisch apparaat een leuke eyecatcher kunt maken. Digitale weegschalen hebben als voordeel dat ze ontzettend nauwkeurig zijn. Overigens kun je digitale keukenweegschalen ook in alle soorten, maten en kleuren krijgen. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze gerechten op een simpele manier net iets beter kunnen maken.

Waar moet je op letten als je een keukenweegschaal koopt? 

De mate van nauwkeurigheid is het belangrijkste element bij de aanschaf van een keukenweegschaal. 

Wil je ingrediënten ongeveer afwegen, in plaats van ze volledig op de gok in een beslagkom te gooien? Dan is een analoge keukenweegschaal een mooie aanwinst voor je keuken. Wil je ingrediënten juist op de gram nauwkeurig afwegen? Kies dan voor een digitale keukenweegschaal. Sommige digitale weegschalen kunnen zelfs tot 1 getal achter de komma wegen. Zo kun je al je baksels perfect afmeten. 

Benieuwd naar de beste analoge en digitale weegschalen op de markt? Check onze top 10 keukenweegschalen.

Dit artikel is geschreven door Rebekka