Wat kun je met een slowcooker?

eten bereid in een slow cooker

Een minder bekende keukenaccessoire is de slowcooker. De slowcooker wordt ook wel crockpot genoemd, omdat dat het eerste merk was dat deze keukenmachine op de markt bracht. Misschien heb je hier al eens van gehoord, of misschien zegt het je nog niks – na het lezen van dit blog weet je er alles over. 

Wat is een slowcooker? 

De naam van de slowcooker is precies wat het apparaat doet: eten langzaam koken. Gemiddeld doet een slowcooker hier zo’n 8 uur over. Ideaal voor drukke dagen waarop je wel zin hebt in een uitgebreide maaltijd, maar eigenlijk geen tijd hebt om daar uren voor in de keuken te staan. 

De meeste gerechten kun je ver van tevoren voorbereiden, door ingrediënten alvast te snijden en dit in te vriezen. Vervolgens haal je ’s ochtends uit de vriezer wat je nodig hebt en doe je het in de slowcooker. Deze doet dan gedurende de dag al het werk voor je, zodat je ’s avonds alleen maar je bordje vol hoeft te scheppen. Veel makkelijker wordt het niet!   

Verschillende soorten slowcookers

In Nederland is de slowcooker nog niet zo bekend. Toch zijn er al wel allerlei soorten slowcookers op de markt. Wat de beste slow cooker is, lees je in dit blog. 

Met een basismodel kun je al veel verschillende gerechten bereiden. Zo’n basismodel bevat bijvoorbeeld een timer die je van 30 minuten tot wel 20 uur in kunt stellen. Daarnaast hebben deze modellen vaak al een binnenpan die vaatwasserbestendig is. 

Luxere slowcookers hebben geavanceerdere functies. Zo hebben ze automatische programma’s. Die stellen zelf de tijd en stand in. Je hoeft alleen maar het type gerecht te selecteren en de slowcooker zorgt ervoor dat het perfect wordt klaargemaakt.   

Voordelen van een slowcooker

Het grootste voordeel van slowcookers is dat ze al het werk voor je doen terwijl jij overdag aan het werk of op pad bent. Een ander voordeel is dat de slowcooker gezonde gerechten produceert, zolang je gezonde ingrediënten gebruikt. Je kookt met de ingrediënten die je zelf toevoegt, en hoeft hier geen extra olie of vet aan toe te voegen – hooguit een beetje water. 

Het deksel zorgt ervoor dat er geen vitaminen en mineralen verloren gaan. Alles wat in een gewone pan verdampt, blijft binnen de slowcooker. 

Een voordeel dat veel mensen niet kennen is dat je ontzettend veel soorten gerecht kunt maken met een slowcooker. Van rijstgerechten tot appeltaart en van maaltijdsoepen tot een havermoutontbijt: bijna alles is mogelijk. 

Waar moet je op letten als je een slowcooker koopt? 

Slowcookers zijn er in verschillende (inhouds)maten. Check dus voordat je eentje aanschaft wat de inhoud van de binnenpan is. Zo weet je voor hoeveel mensen je een gerecht kunt bereiden. Het is onhandig als je een kleine slowcooker aanschaft terwijl je een groot gezin hebt. En als je in je eentje bent, neemt een grote slowcooker alleen maar extra ruimte in. Houd er sowieso rekening mee dat het apparaat aardig wat ruimte inneemt op je aanrecht. 

Daarnaast is het goed om te kijken naar de functies van de slowcooker. Hoe uitgebreider je wilt koken, hoe meer functies je nodig hebt. Het kan ook handig zijn om te kiezen voor een slowcooker met startuitstel. Bijvoorbeeld als je lang onderweg bent van en naar je werk, en je gerecht maar 8 uur nodig heeft om te garen. Met startuitstel begint de crockpot pas met koken als jij al koffiepauze hebt en is je eten klaar op het moment dat je de oprit oprijdt.

Al enthousiast geworden over de slowcooker? Lees onze top 10 om te zien welke slowcooker perfect bij jou past.

Dit artikel is geschreven door Rebekka