Wat kun je met een juicer?

verschil slowjuicer en sapcentrifuge

Een juicer kan niet ontbreken in de moderne keuken. Het is de perfecte keukenhulp als je veel on the move bent en van een gezonde levensstijl houdt. Wij leggen uit wat een juicer is, welke soorten er zijn en wat de voordelen zijn van een juicer in huis. En twijfel je tussen een slowjuicer of sapcentrifuge? Wij zetten de verschillen op een rij.

Wat is een juicer?

Met een juicer zet je gemakkelijk en snel een gezond sapje op tafel, zonder dat je veel tijd kwijt bent aan het fijnsnijden van fruit of groente.

Wist je dat juicers meer maken dan alleen sapjes? Je kunt met dit keukenapparaat ook groenten pureren voor een overheerlijke soep of noten fijnhakken tot een lekkere zelfgemaakte pindakaas. En dat allemaal op een simpele manier – je gooit je ingrediënten in de juicer, zet ’m aan, en je hebt binnen de kortste keren een heerlijk vers en gezond sapje.

Verschillende soorten juicers

Er zijn twee soorten juicers: de sapcentrifuge en de slowjuicer. Hieronder vind je de belangrijkste verschillen.

Sapcentrifuge

Met een sapcentrifuge maak je heldere drankjes. De rasp aan de binnenkant draait op zo’n grote snelheid rond, dat er nauwelijks pulp overblijft in het sap. Als je een sapcentrifuge gebruikt, moet je vooral vochtrijke ingrediënten toevoegen, zoals peren, aardbeien of sinaasappelen. Anders blijft er te weinig sap over.

Een sapcentrifuge scheidt sap van vruchtvlees door op hoge snelheid rond te draaien. Daardoor is je drankje supersnel klaar. De luxere varianten hebben bovendien vaatwasserbestendige onderdelen, zodat je alles snel weer aan kant hebt.

Slowjuicer

Slowjuicers maken geconcentreerde en troebele drankjes. Dit komt doordat de vijzel in deze machine een stuk langzamer beweegt dan de rasp in de sapcentrifuge. Het voordeel hiervan is dat je meer vitaminen, mineralen en vezels behoudt.

Een slowjuicer heeft – zoals de naam eigenlijk al zegt – langer nodig dan de sapcentrifuge. Daar staat tegenover dat je er ook vochtarme producten in kunt persen, zoals bananen, bladgroenten, wortels en noten. Luxere slowjuicers hebben verschillende zeven, zodat je ook pasta’s of spreads kunt maken.

Geperst sap

Voordelen van een juicer

Het grootste voordeel van een juicer is dat je jezelf enorm veel tijd bespaart in de keuken. Je snijdt groenten en fruit hooguit een paar keer doormidden en verder doet de juicer al het werk voor je. Zo maak je gemakkelijk elke dag een ander sapje.

Ook fijn: je kiest zelf wat je in je sap doet. Hierdoor is sap uit de juicer in de meeste gevallen een stuk gezonder dan vruchtendrank uit de supermarkt. Daar zitten bijna altijd toegevoegde suikers in.

Waar moet je op letten als je een juicer koopt?

Nu je weet welke verschillende soort juicers er zijn en wat de voordelen van juicers zijn, komt het moeilijkste gedeelte: de juicer kiezen die perfect bij je past.

In het algemeen moet je letten op het vermogen en de sapopvang. Hoe groter het wattage, hoe sneller je klaar bent. En hoe groter de sapopvang, hoe meer je in één keer kunt bereiden.

Check ook altijd of de onderdelen vaatwasserbestendig zijn. Zo ja, dan hoef je niet na ieder sapje de boel af te wassen.

Benieuwd naar welke juicer het beste bij je past? Check dan onze top 10 juicers.

 

 

Dit artikel is geschreven door Rebekka