Wat kun je met een foodprocessor?

foodprocessor kopen

Een foodprocessor is een goede toevoeging aan elke keuken. Wat het precies is, welke verschillende varianten er zijn en waarom een foodprocessor niet mag ontbreken in jouw keuken, leggen we je in dit blog uit. 

Wat is een foodprocessor? 

De foodprocessor is een multifunctioneel apparaat en de perfecte allround keukenhulp. Afhankelijk van de accessoires die je erbij hebt, helpt de foodprocessor je met veel voorbereidend werk in de keuken. Welke accessoires precies worden meegeleverd, hangt af van de foodprocessor. Luxere uitvoeringen zijn meestal uitgebreider dan voordelige foodprocessors. 

Verschillende functies van een foodprocessor

Het snijmes gebruik je om ingrediënten te hakken en te mixen. Met de hakmolen kun je fijnhakken: maak bijvoorbeeld een lekkere guacamole. De snij- en raspschijven veranderen je eten in kleine plakjes of rasp. Geen zin om je Parmezaanse kaas met de hand te raspen? No problemo: dit doet de foodprocessor voor je in een handomdraai.

Voor thuisbakkers is een kneedmes handig, omdat je daar gemakkelijk deeg mee kneedt. Wanneer de taart in de oven staat, sluit je de klopper aan om alvast wat eiwit of slagroom te kloppen. En ook mensen die liever soep of sap maken, hebben voldoende keuze. Zo pureer je met het blender-opzetstuk je soep of smoothie, en maak je met het sapcentrifuge- of citruspers-opzetstuk een lekker drankje. 

Door de verschillende accessoires kun je een foodprocessor voor bijna alles inzetten. Het zijn multifunctionele apparaten die koken, bakken en ander keukenwerk een stuk makkelijker – en leuker – maken.  

Verschillende soorten foodprocessors

Naast het verschil in meegeleverde accessoires, zijn er ook verschillen tussen de apparaten zelf. Zo hebben de basisvarianten over het algemeen een wat lager vermogen. Als het apparaat minder dan 500 watt heeft, is het lastig om er harde noten mee fijn te hakken. De wat luxere varianten met een hoger vermogen kunnen dit wel: denk hierbij aan 1000 watt of hoger. Daar kun je dan zelfs verschillende deegsoorten mee kneden.

Een ander verschil zit hem in de vaatwasserbestendigheid van de onderdelen. Bij sommige foodprocessors kunnen niet alle onderdelen in de vaatwasser, en bij andere juist weer wel. Als je niet van handmatig afwassen houdt, moet je hier daarom goed op letten. 

Voordelen van een foodprocessor

De foodprocessor is de ideale multifunctionele keukenhulp. Het grootste voordeel is dat er een groot aantal verschillende accessoires verkrijgbaar zijn, zodat er altijd wel een foodprocessor is die bij jouw ideale gebruik past. Het is een ideale keukenhulp voor ieder gebruik. 

Een tweede voordeel is dat je met een foodprocessor niet meer een verzameling losse apparaten in de kast hebt staan. En hoewel je tijdens het uitzoeken van een foodprocessor al kunt kiezen welke accessoires je erbij wilt hebben, kun je die ook later nog aanschaffen. Dit is dan weer handig als je nooit weet wat je voor je verjaardag moet vragen. en toevallig net je assortiment aan foodprocessor-accessoires uit wilt breiden. 

Waar moet je op letten als je een foodprocessor koopt? 

Een foodprocessor kan dus eigenlijk niet zoveel zonder zijn accessoires. Check daarom goed wat er standaard wordt meegeleverd en wat je eventueel later aan kunt schaffen. 

Let daarnaast ook op het vermogen. Ben je van plan om veel deeg voor je eigen brood of je favoriete koekjes te kneden? Daar heb je veel vermogen voor nodig. Let erop dat de foodprocessor die je op het oog hebt dit vermogen daadwerkelijk heeft. Zo weet je zeker dat je een alleskunner in huis haalt die ook écht alles kan!  

Dit artikel is geschreven door Rebekka